Door Richold Brandsma    

Groningen Rond de Grote Markt is ruimte voor zes parkeergarages. Die garages kunnen onderling met elkaar worden verbonden door een ondergrondse weg. De stallingen zouden plek moeten bieden aan 1800 tot 2400 auto’s. De binnenstad is daarmee in een klap verlost van haar parkeerprobleem.

Dat betoogt architect Jan Timmer uit Winschoten. Timmer baarde vorig jaar opzien met een eigen plan voor de ontwikkeling van de Grote Markt. Vanuit de middeleeuwse stadsstructuur redeneerde hij toe naar een losse strook gebouwen aan de oost- en noordwand.


Jan Timmer

BLAUWE STAD
Het lijkt een enorme luchtbel, een parkeerring rond de Grote Markt, maar dat zal menigeen destijds ook gedacht hebben van de Blauwe Stad. Die futuristische nieuwe stad in het water bij Winschoten is bedacht door dezelfde Jan Timmer. De aanleg van de Blauwe Stad - een waterplas van acht vierkante kilometer met daaromheen 1500 woningen is inmiddels begonnen.

Bij zijn filosofie past volgens Timmer de aanleg van een ring van garages, die elk ongeveer 300 tot 400 auto’s kunnen herbergen. Omdat de parkeerbakken onderling met elkaar verbonden zijn, kunnen automobilisten direct doorrijden naar de volgende garage als de garage van hun keus vol is. Timmer:”Moet je eens kijken wat dat scheelt aan zoekverkeer, automobilisten die de stad doorkruisen op zoek naar een parkeerplek”.
De ondergrondse parkeerring wordt al toegepast in buitenlandse steden. In Nederland bestaat iets soortgelijks in Enschede. Daar ligt onder het centrum een enorme parkeergarage, die vanaf de ring makkelijk bereikbaar is.
De garages in Groningen zouden alle rond de Grote Markt moeten komen. Eentje komt daar hoe dan ook, de garage onder de oostwand. Als de noordwand wordt vernieuwd en er een Bijenkorf komt, zal daar ongetwijfeld ook een parkeergarage komen
.
Het warenhuis zal alleen iets willen als de toekomstige klanten er onder de zaak kunnen parkeren.
Timmer:”Dat geldt ook voor de andere garages. Als de markt bereid is er geld in te steken, kun je ermee aan de slag gaan. Dat hoeft de gemeente niet veel te kosten. En omdat je toch aan de slag gaat met funderingen kost die ondergrondse verbinding ook niet zoveel werk.”

Daarachter zou dan ruimte komen voor onder andere grote winkels als de Bijenkorf.

 

Maandag Discussieavond
Grote Markt in Huize Maas

Jan Timmer licht zijn plan voor een parkeerring rond de Grote Markt maandagavond toe tijdens een debatavond van de Groningen City Club en VVD in Huize Maas. Met een vette knipoog naar de verkiezingen wordt daar gedebatteerd over de noordwand van de Grote Markt.

Zowel VVd als GCC vindt dat er niet te lang gewacht mag worden met de aanpak van de noordwand. Zo heeft bijvoorbeeld de Bijenkorfdirectie aangegeven dat ze bereid is een nieuw warenhuis te bouwen op deze plek, maar dat ze dan wel snel wil weten waar ze aan toe is.

De huur voor het Bijenkorfpand aan de Herestraat loopt over niet al te lange tijd af. Als de Bijenkorf de huur daar verlengt, gaat ze deze winkel uitbreiden en is een verhuizing naar de Grote Markt van de baan.
De debatavond met onder anderen Frank de Vries ( PvdA), Drewes de Haan ( GroenLinks ), en Geert Spieker (Stadspartij) begint om 20:00 uur.
(DvhN)